Regulated by RICS
Pagina bezoeken: 45516
 
Pagina bezoeken: 45516

Sanering voormalig Solar-terrein

13
december
2013

Technische groothandel Solar (het voormalige Vegro) was tot enkele jaren geleden gevestigd op een bedrijfslocatie nabij het centrum van Alkmaar. In verband met herontwikkeling moest het terrein daarvan geschikt worden gemaakt. Solar en de Gemeente Alkmaar hebben daarvoor Hofstede cs ingeschakeld.

 

 

Allereerst heeft Hofstede cs tijdens een verkennend- en nader bodemonderzoek conform NEN 5740 en NTA 5755 de bodemkwaliteit op het gehele terrein gedetailleerd in kaart gebracht. Met een asbest-in-bodemonderzoek (conform NEN 5707) is met proefsleuven bepaald in hoeverre de bodem met asbest was verontreinigd. 

Uit de onderzoeksresultaten bleek de grond ter plaatse van twee tanklocaties sterk verontreinigd te zijn. De ophooglaag bleek over een oppervlakte van ruim 5.000 m2 sterk verontreinigd. Daarnaast bleek op het maaiveld asbesthoudend plaatmateriaal te liggen. Plaatselijk werd ook in de ondergrond asbest gevonden.

Hofstede cs heeft in overleg de saneringsdoelstellingen bepaald. Daarnaast is uitgebreid overleg gevoerd met de Inspectie SZW over de te treffen veiligheidsmaatregelen. Nadat een werkplan was opgesteld heeft Hofstede cs, namens Solar, de gehele aanbestedingsprocure geregeld.

Na de zomer van 2013 zijn tijdens een bodemsanering de verontreinigingen tot de afgesproken terugsaneerwaarden ontgraven. Het asbest op het maaiveld is met handpicking verwijderd. De ophooglaag is deels ontgraven en deels herschikt en vervolgens afgedekt met een meter schone leeflaag. Binnenkort vindt de oplevering van het terrein aan de Gemeente Alkmaar plaats. Hofstede cs heeft zowel de directievoering als de milieukundige begeleiding conform beoordelingsrichtlijn 6000, VKB-protocol 6001 verzorgt. De sanering heeft voor weinig verrassingen gezorgd. De uiteindelijke kosten waren zelfs lager dan hetgeen Hofstede cs vooraf had geschat.

 

« Terug naar het overzicht